Vini e terre di Borgogna
"Vini e terre di Borgogna" è una guida alla Borgogna del vino, da Chablis alla Côte d’Or, dalla Côte Chalonnaise al Mâconnais. 200 domaines visitati e raccontati, 800 vini recensiti. I due autori, Camillo Favaro e Giampaolo Gravina, dopo anni di esperienze in terra borgognona, rinnovano il loro viaggio attraverso i vigneti che hanno visto nascere l’idea di terroir, tra piccoli vignerons emergenti e domaines di culto già leggendari. Un dettagliato approfondimento del complesso sistema delle appellations e dei climats modellato da secoli di storia.
More info →ETNA. I vini del vulcano
Terza edizione, riveduta e aggiornata. Una pubblicazione in cui si configura quella che dovrebbe essere l'idea e il programma di ogni azienda etnea: valorizzare un territorio ricco di storia e di tradizioni e da sempre vocato alla coltivazione della vite e alla produzione di vini originali e di alto livello qualitativo. L'autore ha saputo inserire in un contesto descrittivo informazioni di tipo scientifico sull'applicazione delle nuove tecniche enologiche nella vinificazione dei vitigni etnei; sul recupero di vigneti abbandonati e di antichi palmenti; su alcune varietà di Nerello Mascalese e di Carricante coltivate sull'Etna, dalle quali è possibile produrre vini con determinate caratteristiche organolettiche del tutto originali e inimitabili.
More info →Per Un Sublessico Vitivinicolo: La Storia Materiale E Linguistica Di Alcuni Nomi Di Viti E Vini
The study examines the evolution and linguistic history of some 165 Italian terms for different vines and wines. Proceeding on the assumption that the culture-historical significance of wines and vines is only poorly reflected both in the vocabulary of standard Italian and of many Italian dialects, the author draws on a broad variety of sources to substantiate the existence of these proper names as far back as the 12th century and proceeds contextually in proposing etymologies hitherto either unknown or considered uncertain. The description of the historical development of these terms demonstrates that a number of proper names is still restricted to specific idioms and that it is both necessary and desirable for this sub-lexicon to be integrated more firmly if this legacy is not to be lost for good in the medium term. The corpus the study is based on is also designed as an encouragement and potential basis for a comprehensive description of wine and vine names in Italian.
More info →Wine Grapes: A Complete Guide to 1,368 Vine Varieties, Including Their Origins and Flavours
Wine enthusiasts everywhere rejoice! Wine Grapes provides absolutely everything the connoisseur wants to know about the succulent, remarkable fruit that care, love, skill, and time transform into humankind’s most beloved beverage—and presents it all in a stunningly beautiful, gorgeously illustrated package. The dazzling co-creation of Jancis Robinson, one of the world’s best known wine authorities, Julia Harding, who passed the Master of Wine exams at the top of her class, and internationally renowned botanist José Vouillamoz, Wine Grapes is the first complete compendium in more than a century to all grape varieties relevant to the wine lover. An exquisite gift book—and a must-own for anyone in the food and wine industry—Wine Grapes charts the relationships of the grapes (with some astounding family trees), discusses in fascinating detail where and how they are grown, and, most importantly, what the wines made from them will ultimately taste like.
More info →Vitigni del mondo. Catalogo ragionato delle principali varietà di uve da vino
"Vitigni del mondo" è un ampio catalogo di uve da vino che non vuole essere un'opera di ampelografia scientifica, ma un lungo racconto che porta il lettore nelle zone vitivinicole di tutto il mondo e che ne racconta la storia in pillole, completandola con aneddoti e curiosità . Un libro dedicato non solo agli addetti ai lavori del settore, ma soprattutto a chi si avvicina al mondo del vino con curiosità e passione.
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