Italy’s Native Wine Grape Terroirs
Italy’s Native Wine Grape Terroirs is the definitive reference book on the myriad crus and the grand cru wine production areas of Italy’s native wine grapes. Ian D’Agata’s approach to discussing wine, both scientific and discursive, provides an easy-to-read, enjoyable guide to Italy’s best terroirs. Descriptions are enriched with geologic data, biotype and clonal information, producer anecdotes and interviews, and facts and figures compiled over fifteen years of research devoted to wine terroirs. In-depth analysis is provided for the terroirs that produce both the well-known wines (Barolo, Chianti Classico, Brunello di Montalcino) and those not as well-known (Grignolino d’Asti, Friuli Colli Orientali Picolit, Ischia). Everyday wine lovers, beginners, and professionals alike will find this new book to be the perfect complement to D’Agata’s previous award-winning Native Wine Grapes of Italy.
Altre informazioni →Borgogna. Le vigne della Côte d’Or
Per un appassionato di vino, la parola "Borgogna" ha qualcosa di magico. Tra le terre di secolare tradizione enoica del Vecchio Continente, essa è forse la più amata in assoluto, e certamente la più difficile da studiare e comprendere. Nei 52 chilometri della sua dorsale vitata detta, molto a proposito, Côte d'Or, essa ospita un dedalo di denominazioni di origine che raggruppano un totale di oltre milleduecento vigneti distinti, da riquadri di pochi metri quadrati ad appezzamenti da cinquanta ettari. Ciascuno ha un nome, un'identità storica, una vicenda da raccontare, e molti custodiscono misteri ed enigmi; ognuno offre un vino diverso dagli altri, con caratteri spesso tipizzati da secoli. Questo volume, di gran lunga il più dettagliato mai edito nel mondo sui vigneti della Côte "delle meraviglie", porta a spasso il lettore per queste terre leggendarie, indagandone con rigore e ironia, precisione e leggerezza, i molteplici aspetti. Prefazione di Michel Bettane.
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