Neuroenology. How the brain creates the taste of wine
In his new book, Gordon M. Shepherd expands on the startling discovery that the brain creates the taste of wine. This approach to understanding wine's sensory experience draws on findings in neuroscience, biomechanics, human physiology, and traditional enology. Shepherd shows, just as he did inĀ Neurogastronomy: How the Brain Creates Flavor and Why It Matters, that creating the taste of wine engages more of the brain than does any other human behavior. He clearly illustrates the scientific underpinnings of this process, along the way enhancing our enjoyment of wine.
Neuroenology is the first book on wine tasting by a neuroscientist. It begins with the movements of wine through the mouth and then consults recent research to explain the function of retronasal smell and its extraordinary power in creating wine taste. Shepherd comprehensively explains how the specific sensory pathways in the cerebral cortex create the memory of wine and how language is used to identify and imprint wine characteristics. Intended for a broad audience of readers - from amateur wine drinkers to sommeliers, from casual foodies to seasoned chefs. NeuroenologyĀ shows how the emotion of pleasure is the final judge of the wine experience. It includes practical tips for a scientifically informed wine tasting and closes with a delightful account of Shepherd's experience tasting classic Bordeaux vintages with French winemaker Jean-Claude Berrouet of the Chateau Petrus and Dominus Estate.
Altre informazioni āThe Flavor Matrix
As an instructor at one of the worldās top culinary schools, James Briscione thought he knew how to mix and match ingredients. Then he met IBMĀ Watson. Working with the supercomputer to turn big data into delicious recipes, BriscioneĀ realized that he (like most chefs)Ā knew next to nothing aboutĀ whyĀ different foods taste good together. That epiphany launched him on a quest to understand the molecular basis of flavorāand it led, in time, toĀ The Flavor Matrix.
A groundbreaking ingredient-pairing guide,Ā The Flavor MatrixĀ shows how science canĀ unlock unheard-of possibilities for combining foods into astonishingly inventive dishes. Briscione distills chemical analyses of different ingredientsĀ into easy-to-use infographics, andĀ presents mind-blowing recipes that he's created with them.Ā The result of intensive research and incredible creativity in the kitchen,Ā The Flavor MatrixĀ is a must-have for home cooks and professional chefs alike:Ā the only flavor-pairing manual anyone will ever need.
Altre informazioni āIl respiro del vino. Conoscere il profumo del vino per bere con maggior piacere
Vi parlerĆ² di quel profumo coinvolgente, di quel suo respiro trattenuto, al quale ĆØ impossibile opporre resistenza, che anticipa tutto ciĆ² che si sente in bocca subito dopo aver avvicinato il bicchiere alle labbra. Di quel profumo che puĆ² essere un effetto del sole di un'alba radiosa o delle nuvole che precedono la pioggia. Di quel profumo che forse ĆØ l'aspetto sensoriale piĆ¹ straordinario del vino, perchĆ© ĆØ anche il linguaggio della sua composizione, della sua storia, delle sue tradizioni, dei territori in cui nasce e dei microclimi che ne accarezzano i giorni. Il vino ĆØ la sintesi sorprendente dei profumi di tutto ciĆ² che ci circonda, perchĆ© ha nella sua natura piĆ¹ profonda le tracce della terra, dei fiori, dei frutti, delle spezie, del mare, della montagna, del vento, della luce e di tante altre cose che nobilmente rappresenta.
L'atto iniziale di chiunque si avvicini al vino ĆØ infatti quello di portare il calice al proprio naso per sentirne il profumo, roteando delicatamente il bicchiere, affinchĆ© il vino in esso contenuto, simile alla Terra che ruota intorno al proprio asse, possa sprigionare la sua intimitĆ olfattiva. Da quando esiste l'uomo, nella sua cultura gastronomica non c'ĆØ altra bevanda o cibo che preveda questo meraviglioso rituale di incontro tra sensibilitĆ , natura ed emozione. Ć una gestualitĆ mitica, quella legata al vino, che con la sua delicatezza ci aiuta a riappropriarci del nostro tempo e del nostro equilibrio interiore.
SarĆ² certamente felice, perciĆ², se voi gentili lettori, arrivati all'ultima pagina, riporrete soddisfatti e arricchiti questo mio libro e un attimo dopo vi lascerete prendere dalla curiositĆ di stappare un'ottima bottiglia del vino che preferite per scoprire l'invitante e meraviglioso mondo di profumi che vi ĆØ racchiuso.
Luigi Moio
Altre informazioni āIl cervello goloso
Che cosa ĆØ il gusto? ecco la fondamentale domanda a cui cerca di rispondere il saggio di AndrĆØ Holley.
Illustrando il percorso grazie a cui l'uomo ha trasformato il cibo da strumento di sopravvivenza a raffinata fonte di piaceri. Una domanda che riguarda tutti e che investe il quotidiano, perchƩ attorno a questo tema ruotano enormi giri di affari a livello globale.
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